A la muntanya, un bon excursionista…
S’emporta totes les deixalles a casa o al contenidor més proper.
Fins i tot, sempre mira de recollir-ne les que troba al terra per millorar l’estat de l’espai natural que visita.
Segueix els camins indicats.
Així evita l’erosió del sòl, molestar la fauna i malmetre la flora del lloc. Cedeix el pas als senderistes que es troben en un tram de pujada.
Portal el gos lligat.
A l’ecosistema que visita hi viuen moltes espècies salvatges i habitualment també ramats de pastures. Sap que tot i que el seu gos és un animal domèstic, segueix tenint instints salvatges. Per aquest motiu pot perseguir espècies o fins i tot caçar-les. A més a més, si a la zona hi ha ramats, pot molestar les activitats ramaderes associades.
Mai deixa papers, tovalloletes humides o altres residus higiènics quan ha de fer les seves necessitats.
Té en compte que un paper pot trigar mesos a desintegrar-se i les tovalloletes humides centenars d’anys. Am buna bosseta de plàstic, guarda els residus a la motxilla i els porta de nou cap a casa.
Aparca correctament el seu vehicle.
Sempre procura no obstaculitzar el pas de vehicles d’emergència, vehicles agraris o d’altres, aparcant en llocs estrets. Tampoc deixa el cotxe en entrades de camps o pastures o dins dels mateixos. Té en compte que a la muntanya hi viu i treballa molta gent.
Té en compte el risc d’incendi.
Està ben informat de les regulacions i no encén focs en períodes de prohibicions.
Escolta i gaudeix de la natura en silenci.
Sap que escoltar música a tot volum o cridar a la muntanya pot espantar la fauna de l’ecosistema o molestar a la resta de visitats de l’espai.
Contempla la natura sense modificar-la.
Evita arrencar flors o plantes, trencar branques o moure pedres. D’aquesta manera contribueix a deixar en bon estat l’espai que visita.
Evita banyar-se en llacs i rius d’alta muntanya.
Té en compte que si es banya pot contaminar i perjudicar greument aquests ecosistemes d’aigües tan pures i fràgils.
i sobretot…